Class 10th Geography Chapter 2 Location and Extent Exercises

Class 10th Geography Chapter 2 Location and Extent Exercises

We offer free Maharashtra Board Class 10th Geography Chapter 2 Location and Extent Exercises or questions answers in Pdf format. Our expert team have gone through this chapter and prepared Notes for the students who are facing difficulties in summarizing of this chapter. We assure you that you can score more marks by using our Pdf files. Let us tell you that all the questions answers in concern with this chapter are prepared by our expert teachers team. Here you will find three Pdf files, among them first Pdf files consists of Textbook Questions Answers whereas in second Pdf files you will get the additional extra questions for practices. In the third and last Pdf files, you will get full exercise of this chapter.

You need not worry about the Digest/ Guide because after using our Pdf solutions you will never find need of them. You will get all the Pdf files at the end of this post, so we would like to request you to read full article.

Board Class Chapter
Maharashtra state Board Class 10Chapter 2 Location and Extent

Class 10th Geography Chapter 2 Location and Extent Exercises or questions answers in Pdf format:

Here is what you all are waiting for. Teachers, parents and student, now you will find below the Solutions of Class 10th Geography Chapter 2 Location and Extent Exercises or questions answersFrom the subject English of Maharashtra State Board.

Below you can see the Pdf files which can be downloaded but before proceeding, please follow our guidelines given below.

How to download PDF file ?

  • First method: Below you will see the preview of the solutions where at the right top corner you will find the pop-up window. You have to click on that window.
  • Second method: Below outline, you will see the download button where you need to click.

Download our PDF files ↴

Chapter NamePdf Solutions
Chapter 2 Location and Extent
( Text book ) Exercise
Download Now
Chapter 2 Location and Extent
(Additional Extra) Exercise
Download Now
Chapter 2 Location and Extent
(Entire) Exercise
Download Now

Class 10th Geography Chapter 2 Location and Extent: Notes

As we go through the entire Class 10th Geography Chapter 2 Location Exercises or questions answers, we can see there are so many questions asked meanwhile and students are expected to answers them. Some students may face some problem while answering it , but we promise you that after reviewing our answer, you will gain the confidence to answers such questions. Our expert team teacher have divided the solutions into several parts,which will help you to understand this chapter better. Have a look at the following parts:

  • Chapter 2 Location and Extent (Extent Intext Questions and Answers)
  • Chapter 2 Location and Extent (Can you tell)
  • Chapter 2 Location and Extent (Think about it)
  • Chapter 2 Location and Extent (Use your brain power)
  • Chapter 2 Location and Extent (Try this)
  • Chapter 2 Location and Extent (Think about it)

Class 10th Geography Chapter 2 Location and Extent Exercises or questions answers: Question Bank

All those students who are preparing for the final exam and want to score more marks on board can refer to our question bank, among them are some questions may ask you in your final examination.

Beneath, in our Pdf documents, you get the Class 10th Geography Chapter 2 Location and Extent Exercises or questions answers, however our expert crew have faith in the query bank that allows you to help the students to get more marks.
Our expert team of teachers has prepared the best solutions to these questions. All the answers to these questions are given in our PDF file, which is given below. You can download it for your later study. In Our Pdf file of solutions of the Chapter 2 Location and Extent, you will find the solutions of Important Question bank given below.

We hope that this question bank will help you a little for your exam preparation.

Question Bank

Answer the following questions in one sentence:

Question 1. Which is the second-largest populated country in the world?

Answer: India is the second-largest populated country in the world.

Question 2. Which country is called the ‘coffee pot’ of the world’?

Answer: Brazil is called the coffee pot of the world.

Question 3. Which dance form is famous in Brazil?

Answer: Samba is the famous dance form of Brazil.

Question 4. Name the capital of India?

Answer: The capital of India is New Delhi.

Question 5. When did India gain Independence?

Answer: India got independence on 15th August 1947.

Question 6. When did Brazil gain independence?

Answer: Brazil gained its independence on 7th September 1822.

Question 7. Which countries are located to the north of Brazil?

Answer: Venezuela, Guyana, Suriname and French Guiana are situated to the north of Brazil

Question 8. Which countries are located to the west of Brazil?

Answer: Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay and Argentina are situated to the west of Brazil.

Question 9. Which country is situated to the south of Brazil?

Answer: Uruguay is situated to the south of Brazil.

Question 10. Which ocean lies to the east of Brazil?

Answer: The North and South Atlantic Ocean lies to the east of Brazil.

Question 11. Which countries are situated to the east of India?

Answer: Myanmar and Bangladesh are situated to the east of India.

Question 12. Which countries are situated to the north of India?

Answer: China, Bhutan and Nepal are situated to the north of India.

Question 13. Which sea lies to the west of India?

Answer: Arabian Sea lies to the west of India.

Question 14. Which countries lie to the south of India?

Answer: Srilanka, Maldives and Indonesia lie to the south of India.

Question 15. What is the location of the southernmost tip of India?

Answer: The location of the southernmost tip of India (Indira Point) is 6°45′ N parallel.

Question 16. According to the equator, in which hemisphere is Brazil located?

Answer: Some part of Brazil lies in the Northern Hemisphere, while most of it lies in the Southern Hemisphere.

Question 17. In which hemispheres is India located?

Answer: India is located in the northern and eastern hemispheres.

Question 18. What type of government does Brazil have today?

Answer: Today, Brazil has Federal Presidential Republic type of government.

Question 19. What type of government does India have today?

Answer: Today, India has Federal Parliamentary Republic type of government.

Question 20. Where does the name Brazil come from?

Answer: The name Brazil comes from ‘Pau Brasil’, a local wooded tree.

Question 21. Who established the early settlement in Brazil?

Answer: The Portuguese settlers established the early settlement in Brazil.

You May Like –

  • Chapter 1 Field Visit
  • Chapter 2 Location and Extent
  • Chapter 3 Physiography and Drainage
  • Chapter 4 Climate
  • Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife
  • Chapter 6 Population
  • Chapter 7 Human Settlements
  • Chapter 8 Economy and Occupations
  • Chapter 9 Tourism, Transport and Communication

Read This Also

Leave a Comment