Class 10th Geography Chapter 3 Physiography and Drainage Exercises

Class 10th Geography Chapter 3 Physiography and Drainage Exercises

We offer free Maharashtra Board Class 10th Geography Chapter 3 Physiography and Drainage Exercises or questions answers in Pdf format. Our expert team have gone through this chapter and prepared Notes for the students who are facing difficulties in summarizing of this chapter. We assure you that you can score more marks by using our Pdf files. Let us tell you that all the questions answers in concern with this chapter are prepared by our expert teachers team. Here you will find three Pdf files, among them first Pdf files consists of Textbook Questions Answers whereas in second Pdf files you will get the additional extra questions for practices. In the third and last Pdf files, you will get full exercise of this chapter.

You need not worry about the Digest/ Guide because after using our Pdf solutions you will never find need of them. You will get all the Pdf files at the end of this post, so we would like to request you to read full article.

Board Class Chapter
Maharashtra state Board Class 10Chapter 3 Physiography and Drainage

Class 10th Geography Chapter 3 Physiography and Drainage Exercises or questions answers in Pdf format:

Here is what you all are waiting for. Teachers, parents and student, now you will find below the Solutions of Class 10th Geography Chapter 3 Physiography and Drainage Exercises or questions answersFrom the subject English of Maharashtra State Board.

Below you can see the Pdf files which can be downloaded but before proceeding, please follow our guidelines given below.

How to download PDF file ?

  • First method: Below you will see the preview of the solutions where at the right top corner you will find the pop-up window. You have to click on that window.
  • Second method: Below outline, you will see the download button where you need to click.

Download our PDF files ↴

Chapter NamePdf Solutions
Chapter 3 Physiography and Drainage
( Text book ) Exercise
Download Now
Chapter 3 Physiography and Drainage
(Additional Extra) Exercise
Download Now
Chapter 3 Physiography and Drainage
(Entire) Exercise
Download Now

Class 10th Geography Chapter 3 Physiography and Drainage: Notes

As we go through the entire Class 10th Geography Chapter 3 Physiography and Drainage Exercises or questions answers, we can see there are so many questions asked meanwhile and students are expected to answers them. Some students may face some problem while answering it , but we promise you that after reviewing our answer, you will gain the confidence to answers such questions. Our expert team teacher have divided the solutions into several parts,which will help you to understand this chapter better. Have a look at the following parts:

  • Chapter 3 Physiography and Drainage (Extent Intext Questions and Answers)
  • Chapter 3 Physiography and Drainage (Colours of both)
  • Chapter 3 Physiography and Drainage (Additional Questions)
  • Chapter 3 Physiography and Drainage (Use your brain power)
  • Chapter 3 Physiography and Drainage (Try this)
  • Chapter 3 Physiography and Drainage (Think about it)

Class 10th Geography Chapter 3 Physiography and Drainage Exercises or questions answers: Question Bank

All those students who are preparing for the final exam and want to score more marks on board can refer to our question bank, among them are some questions may ask you in your final examination.

Beneath, in our Pdf documents, you get the Class 10th Geography Chapter 3 Physiography and Drainage Exercises or questions answers, however our expert crew have faith in the query bank that allows you to help the students to get more marks.
Our expert team of teachers has prepared the best solutions to these questions. All the answers to these questions are given in our PDF file, which is given below. You can download it for your later study. In Our Pdf file of solutions of the Chapter 3 Physiography and Drainage, you will find the solutions of Important Question bank given below.

We hope that this question bank will help you a little for your exam preparation.

Question Bank

Choose the correct option and rewrite the statements:

Question 1. The part of North Indian Plains lying to the east of the Aravalis is called ____.

(a) Ganga Plains

(b) Brahmaputra Plains

(c) Kaveri Plains

(d) Krishna Plains

Answer: (a) Ganga Plains

Question 2. The delta of Ganga-Brahmaputra system is called ________.

(a) Sunderbans

(b) Parnaiba

(c) Amazon

(d) Marajo

Answer: (a) Sunderbans

Question 3. The western part of the North Indian Plains occupied by deserts known as ________.

(a) Thar Desert or Marusthali

(b) Gobi Desert

(c) The Deccan Thorn scrub Desert

(d) Spiti Valley Cold Desert

Answer: (a) Thar Desert or Marusthali

Question 4. The area lying to the south of North Indian Plains and tapering towards Indian Ocean is called _____.

(a) Himalayas

(b) Peninsula

(c) Western Ghats

(d) Indira Point

Answer: (b) Peninsula

Question 4. The in the north west of Peninsular India are the oldest fold mountains.

(a) Aravalis

(b) Satpudas

(c) Karakoram range

(d) Vindhya range

Answer: (a) Aravalis

Question 6. The ______ rivers in India are seasonal in nature.

(a) Northern

(b) Peninsular

(c) Himalayan

(d) Mountainous

Answer: (b) Peninsular

Question 6.

River _______ is the second largest river system in India in terms of catchment area.

(a) Krishna

(b) Godavari

(c) Brahmaputra

(d) Ganga

Answer: (b) Godavari

Question 7 The major river of Peninsula flows through the states of Karnataka and Tamil Nadu,

(a) Kaveri

(b) Indus

(c) Ganga

(d) Brahmaputra

Answer: (a) Kaveri

Question 8. India is blessed with a long coastline extending for approximately

(a) 8000 km

(b) 5000 km

(d) 7900 km

(c) 7500 km

Answer: (c) 7500 km

Question 9. The islands in the Arabian sea are called _______ islands.

(a) Andaman and Nicobar

(b) Barren

(c) Marajo

Answer: (d) Lakshadweep

(d) Lakshadweep

Question 10 _____ is the southernmost range of the Himalayas.

(a) Himadri

(b) Lesser Himalayas

(c) Siwaliks

(d) Kumaon Himalayas

Answer: (c) Siwaliks

Question 12. The Islands in the Bay of Bengal are called _______ islands.

(a) Andaman and Nicobar

(b) Maldives

(c) Corsela

(d) Lakshadweep

Answer: (a) Andaman and Nicobar

Question 13. The highest peak of Brazil is called _______.

(a) Pico de Neblina

(b) Mount Everest

(c) Kanchenjunga

(d) Mount Roraima

Answer: (a) Pico de Neblina

Question 14. The acts as a barrier to the south-east trade winds giving rise to the rain shadow area in the north – eastern part of the highlands in Brazil.

(a) Coastal Plains

(b) Escarpment

(c) Plateaus

(d) Pantanal wetlands

Answer: (b) Escarpment

Question 15. Amazon collects its headwaters from the eastern

slopes of Andes mountains in

(a) Uruguay

(b) Peru

(c) Ecuador

(d) Columbia

Answer: (b) Peru

Question 16. The Island is the only active volcano of India.

(a) Majuli

(b) St. Mary’s

(c) Barren

(d) Lakshadweep

Answer: (c) Barren

Question 17. ______ is a large coastal island located between the mouths of river Amazon and river Tocantins,

(a) Pantanal

(b) Plata

(c) Paraniba

(d) Marajo

Answer: (d) Marajo

Question 18. _______ is one of the largest wetlands in the world.

(a) Plata

(b) Marajo

(c) Pantanal

(d) Paraniba

Answer: (c) Pantanal

Question 19. The Paraguay and the Parana rivers form the catchment of River in Argentina.

(a) Paraniba

(b) Plata

(c) Pantanal

(d) Marajo

Answer: (b) Plata

Question 20. ____ River enters the Atlantic Ocean near Salvador town.

(a) Marajo

(b) Puraguaco

(c) Plata

(d) Parana

Answer: (b) Puraguaco

Question 21. The river ______ flows through Pakistan and then meets the Arabian Sea.

(a) Ganga

(b) Chambal

(c) Indus

(d) Brahmaputra

Answer: (c) Indus

Question 22. Ganga receives as its tributary in its lower reaches in Bangladesh.

(a) Satluj

(b) Indus

(c) Brahmaputra

(d) Ravi

Answer: (c) Brahmaputra

Identify the correct group:

Question 1. Parallel ranges of Himalayas from south to north

(i) Siwaliks – Lesser Himalayas – Greater Himalayas

(ii) Trans Himalayas – Kumaun – Shiwaliks

(iii) Kashmir Himalayas – Kumaun Himalayas – Assam Himalayas

Answer: Siwaliks – Lesser Himalayas – Greater Himalayas

Question 2. Physiographic division of India from north to south

(i) The Himalayas – The North Indian Plains – The Peninsula

(ii) The Peninsula – The Great Escarpment – The North Indian Plains

(iii) Coastal Plains – Islands – Himalayas

Answer: The Himalayas – The North Indian Plains – The Peninsula .

Question 3. Physiographic divisions of Brazil

(i) The Himalayas – The North Indian Plain – The Peninsula

(ii) The Highlands – The Great Escarpment – The Plains

(iii) Islands – Peninsula – Coastal Plains

Answer: The Highlands – The Great Escarpment – The Plains

Question 4. Three major River Basins of Brazil

(i) Ganga Basin – Brahmaputra Basin – Narmada Basin.

(ii) Paraguay Parana Basin – Amazon Basin – Sao Francisco

(iii) Godavari Basin – Krishna Basin – Kaveri Basin.

Answer: Paraguay Parana Basin – Amazon Basin – Sao Francisco

Question 5. The order of subdivisions of North Indian Plains from west to east.

(i) Marusthali – Ganga Plains – Sunderbans

(ii) Pamir; Knot – Punjab Plains – Marusthali

(iii) Sunderbans – Vindhyas – Western Ghats

Answer: Marusthali – Ganga Plains – Sunderbans

You May Like –

Read This Also

Leave a Comment