Class 10th Geography Chapter 4 Climate Exercises

Class 10th Geography Chapter 4 Climate Exercises

We offer free Maharashtra Board Class 10th Geography Chapter 4 Climate Exercises or questions answers in Pdf format. Our expert team have gone through this chapter and prepared Notes for the students who are facing difficulties in summarizing of this chapter. We assure you that you can score more marks by using our Pdf files. Let us tell you that all the questions answers in concern with this chapter are prepared by our expert teachers team. Here you will find three Pdf files, among them first Pdf files consists of Textbook Questions Answers whereas in second Pdf files you will get the additional extra questions for practices. In the third and last Pdf files, you will get full exercise of this chapter.

You need not worry about the Digest/ Guide because after using our Pdf solutions you will never find need of them. You will get all the Pdf files at the end of this post, so we would like to request you to read full article.

Board Class Chapter
Maharashtra state Board Class 10Chapter 4 Climate

Class 10th Geography Chapter 4 Climate Exercises or questions answers in Pdf format:

Here is what you all are waiting for. Teachers, parents and student, now you will find below the Solutions of Class 10th Geography Chapter 4 Climate Exercises or questions answersFrom the subject English of Maharashtra State Board.

Below you can see the Pdf files which can be downloaded but before proceeding, please follow our guidelines given below.

How to download PDF file ?

  • First method: Below you will see the preview of the solutions where at the right top corner you will find the pop-up window. You have to click on that window.
  • Second method: Below outline, you will see the download button where you need to click.

Download our PDF files ↴

Chapter NamePdf Solutions
Chapter 4 Climate
( Text book ) Exercise
Download Now
Chapter 4 Climate
(Additional Extra) Exercise
Download Now
Chapter 4 Climate
(Intext Questions Answers) Exercise
Download Now

Class 10th Geography Chapter 4 Climate: Notes

As we go through the entire Class 10th Geography Chapter 4 Climate Exercises or questions answers, we can see there are so many questions asked meanwhile and students are expected to answers them. Some students may face some problem while answering it , but we promise you that after reviewing our answer, you will gain the confidence to answers such questions. Our expert team teacher have divided the solutions into several parts,which will help you to understand this chapter better. Have a look at the following parts:

  • Chapter 4 Climate (Extent Intext Questions and Answers)
  • Chapter 4 Climate (Colours of both)
  • Chapter 4 Climate (Additional Questions)
  • Chapter 4 Climate (Use your brain power)
  • Chapter 4 Climate (Try this)
  • Chapter 4 Climate (Think about it)

Class 10th Geography Chapter 4 Climate Exercises or questions answers: Question Bank

All those students who are preparing for the final exam and want to score more marks on board can refer to our question bank, among them are some questions may ask you in your final examination.

Beneath, in our Pdf documents, you get the Class 10th Geography Chapter 4 Climate Exercises or questions answers, however our expert crew have faith in the query bank that allows you to help the students to get more marks.
Our expert team of teachers has prepared the best solutions to these questions. All the answers to these questions are given in our PDF file, which is given below. You can download it for your later study. In Our Pdf file of solutions of the Chapter 4 Climate, you will find the solutions of Important Question bank given below. This Question Bank is just as Demo. You will get the entire question bank in our Pdf files.

We hope that this question bank will help you a little for your exam preparation.

Question Bank

Question 1. Considering the isotherms of Brazil, what is the average range of temperature in Brazil?

Answer: Considering the isotherms of Brazil, the average range of temperature of Brazil is 10°C (28°C-18°C).

Question 2. In which area does it rain more?

Answer: It rains more in the northern and central part of Brazil. E.g., Amazon Valley.

Question 3. From which directions are winds blowing towards Brazil?

Answer: The winds are blowing from North East and South East directions.

Question 4. What could be the reason behind that?

Answer: These are permanent trade winds which blow from high pressure belt to the equatorial low pressure belt. Brazil being in the tropical zone, a low pressure area is created and wind start blowing from the ocean to the land.

Question 5. What could be the obstruction in the way of these winds?

The Escarpment acts as obstruction in the way of the South East Trade Winds coming from the sea.

Question 6. Which type of rainfall will occur because of these winds?

Answer: Orographic rainfall will occur because of these winds.

Question 7. Correlate these winds and rainfall.

Answer: The escarpments act as an obstruction to the winds blowing from the sea and cause an orographic type of rainfall in the coastal region. Beyond the Highlands, the effect of these winds gets reduced. As a result, the rainfall is minimal.

Question 8. In which part of Brazil are the average temperatures low?

Answer: The average temperatures are low in the southern part of Brazil.

Question 9. Identify the rain-shadow area in Brazil. Describe its climatic characteristics.

Answer: The north-eastern part of the Brazilian highlands is a rain shadow region. Beyond the highlands, the effect of the South East Trade Winds gets reduced and the rainfall is minimal. Also, the temperature here is quite high. This rain shadow region is referred to as the ’Drought Quadrilateral’.

Question 10. In which region do you find a higher temperature?

Answer: The northern part of Brazil has higher temperature.

Question 11. Considering the latitudinal extent of Brazil, where will you find a temperate climate in Brazil?

Answer: The southern part of Brazil lying below 23 V4°S latitude (Tropic of Capricorn) experiences temperate climate.

Question 12. Describe the winds blowing between 0° to 5° N and S zones.

Answer: The winds blowing between 0° to 5° N and S zones move in the vertical direction leading to convectional type of rain. The North East and South East Trade winds are very weak in this region.

Question 13. Which method has been used to show distribution in this map?

Answer: The Isopleth method has been used to show distribution in this map.

You May Like –

Read This Also

Leave a Comment