Class 10th Geography Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife Exercises

Class 10th Geography Chapter 3 Physiography and Drainage Exercises

We offer free Maharashtra Board Class 10th Geography Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife Exercises or questions answers in Pdf format. Our expert team have gone through this chapter and prepared Notes for the students who are facing difficulties in summarizing of this chapter. We assure you that you can score more marks by using our Pdf files. Let us tell you that all the questions answers in concern with this chapter are prepared by our expert teachers team. Here you will find three Pdf files, among them first Pdf files consists of Textbook Questions Answers whereas in second Pdf files you will get the additional extra questions for practices. In the third and last Pdf files, you will get full exercise of this chapter.

You need not worry about the Digest/ Guide because after using our Pdf solutions you will never find need of them. You will get all the Pdf files at the end of this post, so we would like to request you to read full article.

Board Class Chapter
Maharashtra state Board Class 10Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife

Class 10th Geography Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife Exercises or questions answers in Pdf format:

Here is what you all are waiting for. Teachers, parents and student, now you will find below the Solutions of Class 10th Geography Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife Exercises or questions answersFrom the subject English of Maharashtra State Board.

Below you can see the Pdf files which can be downloaded but before proceeding, please follow our guidelines given below.

How to download PDF file ?

  • First method: Below you will see the preview of the solutions where at the right top corner you will find the pop-up window. You have to click on that window.
  • Second method: Below outline, you will see the download button where you need to click.

Download our PDF files ↴

Chapter NamePdf Solutions
Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife
( Text book ) Exercise
Download Now
Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife
(Additional Extra) Exercise
Download Now
Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife
(Entire) Exercise
Download Now

Class 10th Geography Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife: Notes

As we go through the entire Class 10th Geography Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife Exercises or questions answers, we can see there are so many questions asked meanwhile and students are expected to answers them. Some students may face some problem while answering it , but we promise you that after reviewing our answer, you will gain the confidence to answers such questions. Our expert team teacher have divided the solutions into several parts,which will help you to understand this chapter better. Have a look at the following parts:

  • Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife (Extent Intext Questions and Answers)
  • Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife (Colours of both)
  • Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife (Additional Questions)
  • Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife (Use your brain power)
  • Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife (Try this)
  • Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife (Think about it)

Class 10th Geography Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife Exercises or questions answers: Question Bank

All those students who are preparing for the final exam and want to score more marks on board can refer to our question bank, among them are some questions may ask you in your final examination.

Beneath, in our Pdf documents, you get the Class 10th Geography Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife Exercises or questions answers, however our expert crew have faith in the query bank that allows you to help the students to get more marks.
Our expert team of teachers has prepared the best solutions to these questions. All the answers to these questions are given in our PDF file, which is given below. You can download it for your later study. In Our Pdf file of solutions of the Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife, you will find the solutions of Important Question bank given below.

We hope that this question bank will help you a little for your exam preparation.

Question Bank

Choose the correct option and rewrite the statements:

Question 1. In Brazil, _____ varies due to physiography.

(a) soil

(b) rainfall

(c) agriculture

(d) mineral availability

Answer: (b) rainfall

Question 2. In most parts of the _____ region, it rains throughout the year.

(a) temperate

(b) tropical

(c) grasslands

(d) equatorial

Answer: (d) equatorial

Question 3. As one moves away from the Equator, _______ decreases.

(a) altitude

(b) forest

(c) rainfall

(d) snowfall

Answer: (c) rainfall

Question 4. The _______ forests are found where there is rainfall throughout the year.

(a) tropical

(b) thorny

(c) evergreen

(d) temperate

Answer: (c) evergreen

Question 5. Brazil has the/a ______ number of vegetation species in the world.

(a) moderate

(b) largest

(c) low

(d) smallest

Answer: (b) largest

Question 6. The rainforests are rightly called the _______.

(a) lungs of the world’

(b) ’limbs of the world’

(c) ’heart of the world’

(d) ’veins of the world’

Answer: (a) lungs of the world’

Question 7. Highest biodiversity is found in _____ forests.

(a) thorny

(b) deciduous

(c) evergreen

(d) coastal

Answer: (c) evergreen

Question 8. In regions receiving rainfall between 1000 mm to 2000 mm in India, ______ forests are found.

(a) thorny

(b) evergreen

(c) deciduous

(d) tropical

Answer: (c) deciduous

Question 9. In regions receiving less than 500 mm of rainfall that experience dry summers for a long time in India, ______ and shrub like vegetation are found.

(a) equatorial

(b) evergreen

(c) grasslands

(d) thorny

Answer: (d) thorny

Question 10. In _____ areas, coastal type of vegetation is found.

(a) peninsular

(b) mountainous

(c) rocky

(d) swampy

Answer: (d) swampy

Question 11. Coastal type of vegetation is called ____ in India.

(a) Bangar

(b) Sunderbans

(c) Pantanal

(d) Terai

Answer: (b) Sunderbans

Question 12. The wood found in Sunderbans is _____ light and durable.

(a) dry

(b) fragile

(c) oily

(d) soft

Answer: (c) oily

Question 13. In areas located in the ____ altitude of Himalayas, seasonly flowering trees are found.

(a) highest

(b) lowest

(c) plains

(d) medium

Answer: (a) highest

Question 14. In regions with medium altitude of Himalayas, ______ trees are found.

(a) rubber

(b) evergreen

(c) rose wood

(d) coniferous

Answer: (d) coniferous

Question 15. At foothills of the Himalayas _____ forests are found.

(a) mixed

(b) teak –

(c) coniferous

(d) pine

Answer: (a) mixed

Question 16. The proportion of ________ trees is higher at the foothills of the Himalayas.

(a) sal

(b) deodar

(c) rosewood

(d) pine

Answer: (a) sal

Question 17. Teak is mainly found in the _______ type of forest.

(a) Coastal

(b) Thorny and bush

(c) Coniferous

(d) Deciduous

Answer: (d) Deciduous

Question 18. A greater diversity of wildlife is found in ________ than any other country in the

world.

(a) India

(b) Russia

(c) Australia

(d) Brazil

Answer: (d) Brazil

Question 19. In the swampy areas of Pantanal, _______ are found.

(a) cobras

(b) vipers

(c) huge anacondas

(d) Indian pythons

Answer: (c) huge anacondas

Question 20. Among fish varieties, ______ is found in seas of Brazil

(a) mackerel

(b) king fish

(c) sword fish

(d) pink dolphins

Answer: (c) sword fish

Question 21. In Brazilian rivers, pink dolphins and ______ are found.

(a) gold fish

(b) piranhas

(c) king fish

(d) mackrels

Answer: (b) piranhas

Question 22. One of the major bird species found in Brazil includes _______.

(a) ostrich

(b) flamingoes

(c) kiwi

(d) duck

Answer: (b) flamingoes

Question 23. Slash and bum agriculture is also called ______ in Brazil.

(a) kumri

(b) roka (roca)

(c) dry farming

(d) bewar

Answer: (b) roka (roca)

Question 24. Hot and humid forests are a home for _______

(a) tiger

(b) elephants

(c) dogs

(d) leopard

Answer: (b) elephants

Question 25. One horned rhinoceroses are found in swampy and marshy lands of ______.

(a) Assam

(b) Madhya Pradesh

(c) Telangana

(d) Tamil Nadu

Answer: (a) Assam

Question 26. Indian bisons, deers, monkeys are found in the _____ region.

(a) Himalayan

(b) Western Ghats

(c) Peninsular

(d) Deccan

Answer: (c) Peninsular

Question 27. The only country where both lions and tigers are found is ______.

(a) Brazil

(b) India

(c) Australia

(d) America

Answer: (b) India

Question 28. ______ which are huge in size fly high in the Brazilian sky.

(a) Macaws

(b) Kingfishers

(c) Condors

(d) Pheasants

Answer: (c) Condors

You May Like –

Read This Also

Leave a Comment