Class 10th Geography Chapter 6 Population Exercises

Class 10th Geography Chapter 6 Population Exercises

We offer free Maharashtra Board Class 10th Geography Chapter 6 Population Exercises or questions answers in Pdf format. Our expert team have gone through this chapter and prepared Notes for the students who are facing difficulties in summarizing of this chapter. We assure you that you can score more marks by using our Pdf files. Let us tell you that all the questions answers in concern with this chapter are prepared by our expert teachers team. Here you will find three Pdf files, among them first Pdf files consists of Textbook Questions Answers whereas in second Pdf files you will get the additional extra questions for practices. In the third and last Pdf files, you will get full exercise of this chapter.

You need not worry about the Digest/ Guide because after using our Pdf solutions you will never find need of them. You will get all the Pdf files at the end of this post, so we would like to request you to read full article.

Board Class Chapter
Maharashtra state Board Class 10 Chapter 6 Population

Class 10th Geography Chapter 6 Population Exercises or questions answers in Pdf format:

Here is what you all are waiting for. Teachers, parents and student, now you will find below the Solutions of Class 10th Geography Chapter 6 Population Exercises or questions answersFrom the subject English of Maharashtra State Board.

Below you can see the Pdf files which can be downloaded but before proceeding, please follow our guidelines given below.

How to download PDF file ?

  • First method: Below you will see the preview of the solutions where at the right top corner you will find the pop-up window. You have to click on that window.
  • Second method: Below outline, you will see the download button where you need to click.

Download our PDF files ↴

Chapter NamePdf Solutions
Chapter 6 Population
( Text book ) Exercise
Download Now
Chapter 6 Population
(Additional Extra) Exercise
Download Now
Chapter 6 Population
(Entire) Exercise
Download Now

Class 10th Geography Chapter 6 Population: Notes

As we go through the entire Class 10th Geography Chapter 6 Population Exercises or questions answers, we can see there are so many questions asked meanwhile and students are expected to answers them. Some students may face some problem while answering it , but we promise you that after reviewing our answer, you will gain the confidence to answers such questions. Our expert team teacher have divided the solutions into several parts,which will help you to understand this chapter better. Have a look at the following parts:

  • Chapter 6 Population (Extent Intext Questions and Answers)
  • Chapter 6 Population (Colours of both)
  • Chapter 6 Population (Additional Questions)
  • Chapter 6 Population (Use your brain power)
  • Chapter 6 Population (Try this)
  • Chapter 6 Population (Think about it)

Class 10th Geography Chapter 6 Population Exercises or questions answers: Question Bank

All those students who are preparing for the final exam and want to score more marks on board can refer to our question bank, among them are some questions may ask you in your final examination.

Beneath, in our Pdf documents, you get the Class 10th Geography Chapter 6 Population Exercises or questions answers, however our expert crew have faith in the query bank that allows you to help the students to get more marks.
Our expert team of teachers has prepared the best solutions to these questions. All the answers to these questions are given in our PDF file, which is given below. You can download it for your later study. In Our Pdf file of solutions of the Chapter 6 Population, you will find the solutions of Important Question bank given below.

We hope that this question bank will help you a little for your exam preparation.

Question Bank

Choose the correct option and rewrite the statements:

Question 1. The ______ aspects of a population are important for a nation’s economic and social progress.

(a) quantitative

(b) qualitative

(c) measurable

(d) calculable

Answer: (b) qualitative

Question 2. India is the ________ most populous country in the world.

(a) second

(b) fifth

(c) seventh

(d) sixth

Answer: (a) second

Question 3. Due to farming, industries and trade, the proportion of the population got in _____ a few places.

(a) distributed

(b) sparse

(c) concentrated

(d) equal

Answer: (c) concentrated

Question 4. In mountainous / hilly regions, dry desert areas and densely forested areas, population density is __________ because of inaccessibility, absence of facilities and tough life.

(a) high

(b) very high

(c) sparse

(d) moderate

Answer: (c) sparse

Question 5. Brazil is the _______ populated country in the continent of South America.

(a) second most

(b) third most

(c) fifth most

(d) most

Answer: (d) most

Question 6. With a population of around 19 crores, according to Census 2010, Brazil ranks _______ in the world.

(a) 3rd

(b) 5th

(c) 7th

(d) 9th

Answer: (b) 5th

Question 7. With respect to area, Brazil stands _______ in the world.

(a) 3rd

(b) 5th

(c) 7th

(d) 9th

Answer: (b) 5th

Question 8. A majority of Brazilians have concentrated within 300 kilometers of the ________.

(a) Guyana highlands

(b) Amazon river,

(c) Eastern coastal areas

(d) Pantanal wetlands

Answer: (c) Eastern coastal areas

Question 9. The interior of the Amazon basin is ____ populated.

(a) densely

(b) moderately

(c) highly

(d) very sparsely

Answer: (d) very sparsely

Question 10. The central and western parts of Brazil is ______ populated.

(a) densely

(b) sparsely

(c) moderately

(d) less

Answer: (d) less

Question 11. The density of population in the _______ of Brazil is moderate.

(a) Amazon Basin

(b) coastal lowlands

(c) highlands

(d) forested areas

Answer: (c) highlands

Question 12. In India, there has been a _______ in the sex ratio, after 1991.

(a) decrease

(b) slight increase

(c) consistency

(d) steep increase

Answer: (b) slight increase

Question 13. The proportion of _______ in India is more.

(a) middle-aged people

(b) old people

(c) children

(d) youth

Answer: (d) youth

Question 14. The rate of population growth is now ______ in India.

(a) increasing

(b) declining

(c) stable

(d) stagnant

Answer: (b) declining

Question 15. It is observed that Brazil’s population may not increase in the next ______ decades.

(a) two

(b) three

(c) four

(d) five

Answer: (a) two

Question 16. The eastern coastal areas of Brazil are also called the coastal ________.

(a) lowlands

(b) highlands

(c) ravines

(d) badlands

Answer: (a) lowlands

Question 17. In most of the developing countries life expectancy is still less, but with socio economic development it is ________.

(a) decreasing

(b) increasing

(c) gradually declining

(d) steeply increasing

Answer: (b) increasing

You May Like –

Read This Also

Leave a Comment