Class 10th Geography Chapter 7 Human Settlements Exercises

Class 10th Geography Chapter 7 Human Settlements Exercises

We offer free Maharashtra Board Class 10th Geography Chapter 7 Human Settlements Exercises or questions answers in Pdf format. Our expert team have gone through this chapter and prepared Notes for the students who are facing difficulties in summarizing of this chapter. We assure you that you can score more marks by using our Pdf files. Let us tell you that all the questions answers in concern with this chapter are prepared by our expert teachers team. Here you will find three Pdf files, among them first Pdf files consists of Textbook Questions Answers whereas in second Pdf files you will get the additional extra questions for practices. In the third and last Pdf files, you will get full exercise of this chapter.

You need not worry about the Digest/ Guide because after using our Pdf solutions you will never find need of them. You will get all the Pdf files at the end of this post, so we would like to request you to read full article.

Board Class Chapter
Maharashtra state Board Class 10Chapter 7 Human Settlements

Class 10th Geography Chapter 7 Human Settlements Exercises or questions answers in Pdf format:

Here is what you all are waiting for. Teachers, parents and student, now you will find below the Solutions of Class 10th Geography Chapter 7 Human Settlements Exercises or questions answersFrom the subject English of Maharashtra State Board.

Below you can see the Pdf files which can be downloaded but before proceeding, please follow our guidelines given below.

How to download PDF file ?

  • First method: Below you will see the preview of the solutions where at the right top corner you will find the pop-up window. You have to click on that window.
  • Second method: Below outline, you will see the download button where you need to click.

Download our PDF files ↴

Chapter NamePdf Solutions
Chapter 7 Human Settlements
( Text book ) Exercise
Download Now
Chapter 7 Human Settlements
(Additional Extra) Exercise
Download Now
Chapter 7 Human Settlements
(Entire) Exercise
Download Now

Class 10th Geography Chapter 7 Human Settlements: Notes

As we go through the entire Class 10th Geography Chapter 7 Human Settlements Exercises or questions answers, we can see there are so many questions asked meanwhile and students are expected to answers them. Some students may face some problem while answering it , but we promise you that after reviewing our answer, you will gain the confidence to answers such questions. Our expert team teacher have divided the solutions into several parts,which will help you to understand this chapter better. Have a look at the following parts:

  • Chapter 7 Human Settlements (Extent Intext Questions and Answers)
  • Chapter 7 Human Settlements (Colours of both)
  • Chapter 7 Human Settlements (Additional Questions)
  • Chapter 7 Human Settlements (Use your brain power)
  • Chapter 7 Human Settlements (Try this)
  • Chapter 7 Human Settlements (Think about it)

Class 10th Geography Chapter 7 Human Settlements Exercises or questions answers: Question Bank

All those students who are preparing for the final exam and want to score more marks on board can refer to our question bank, among them are some questions may ask you in your final examination.

Beneath, in our Pdf documents, you get the Class 10th Geography Chapter 7 Human Settlements Exercises or questions answers, however our expert crew have faith in the query bank that allows you to help the students to get more marks.
Our expert team of teachers has prepared the best solutions to these questions. All the answers to these questions are given in our PDF file, which is given below. You can download it for your later study. In Our Pdf file of solutions of the Chapter 7 Human Settlements, you will find the solutions of Important Question bank given below.

We hope that this question bank will help you a little for your exam preparation.

Question Bank

Choose the correct option and rewrite the statements.

Question 1. _______ settlements are found in tribal parts covering central part of India.

(a) Nucleated

(b) Linear

(c) Dispersed

(d) Circular

Answer: (c) Dispersed

Question 2. The earlier settlements in Brazil were formed by settlers from _______ mainly in coastal areas.

(a) Africa

(b) Asia

(c) Europe

(d) Australia

Answer: (c) Europe

Question 3. Sao paulo has _________ settlements.

(a) isolated

(b) nucleated

(c) scattered

(d) dispersed

Answer: (b) nucleated

Question 4. Rural areas of Brazil such as the north east highlands suffer from _____ which make it difficult for practising agriculture.

(a) high rainfall

(b) extreme cold

(c) extreme droughts

(d) extreme heat

Answer: (c) extreme droughts

Question 5. Settlements become _____ as we go to the central part of Brazil.

(a) sparse

(b) dense

(c) nucleated

(d) triangular

Answer: (a) sparse

Question 6. The growth of urbanisation in India has been ________.

(a) quick

(b) moderate

(c) slow

(d) rapid

Answer: (c) slow

Question 7. In India, urbanisation has been more in the _______ part.

(a) Western

(b) Eastern

(c) Northern

(d) Southern

Answer: (d) Southern

Question 8. Goa is the most urbanised state in India with _______ urban population.

(a) 92%

(b) 52%

(c) 62%

(d) 82%

Answer: (c) 62%

Question 9. _____ is more than 80% urban.

(a) Goa

(b) Gujarat

(c) Delhi

(d) Puducherry

Answer: (c) Delhi

Question 10. Today, about ______ of Brazil’s population lives in urban area.

(a) 96%

(b) 66%

(c) 86%

(d) 76%

Answer: (c) 86%

Question 11. Looking at the growth in a few parts of the country, the government is promoting “Go _______ ” policy which reduces pressure on other densely populated areas.

(a) East

(b) North

(c) South

(d) West

Answer: (d) West

Question 12. Urbanisation has occurred more in the _______ states, in Brazil.

(a) inland

(b) coastal

(c) central

(d) north-western

Answer:  (b) coastal

Question 13. _________ is a port on the confluence of the Negro and the Amazon rivers, where urbanisation has occurred.

(a) Alagoas

(b) Parana

(c) Manaus

(d) Ceara

Answer: (c) Manaus

Find out the correct group :

Question 1. States of Brazil in having 91% to 100% urban population.

(a) Sao Paulo, Goias, Espirito Santo and Tocantins.

(b) Espirito Santo, Rio De Janeiro, Para and Goias.

(c) Espirito Santo, Goias, Sao Paulo, Rio De Janeiro.

(d) Sao Paulo, Amapa, Santa Catarina, and Rondonia.

Answer:

(c) Espirito Santo, Goias, Sao Paulo and Rio De Janeiro.

Question 2. States of India having less than 20% of Urbanization.

(a) Meghalaya, Uttar Pradesh, Arunachal Pradesh and Rajasthan. .

(b) Lakshadweep, Daman and Diu, Puducherry and Nagaland.

(c) Tamil Nadu, Mizoram, Gujarat and Maharashtra.

(d) Odisha, Assam, Bihar and Himachal Pradesh.

Answer: (d) Odisha, Assam, Bihar, Himachal Pradesh.

Question 3. Nucleated settlements in India.

(a) Vindhyan plateau, Plateau region of Narmada valley, Paddy lands in Bihar and Uttar Pradesh.

(b) Rajasthan, Sikkim, Arunachal Pradesh, and Punjab.

(c) Himalayan slopes, East Rajasthan, Tribal part of Madhya Pradesh and Nagaland.

(d) Vindhyan plateau, Paddy lands in Uttar Pradesh, Land with dissected topography and Bihar.

Answer:

(a) Vindhyan plateau, Plateau region of Narmada valley, Paddy lands in Bihar and Uttar Pradesh.

Question 4. Dispersed settlements in India.

(a) West coast, West Rajasthan, Paddy lands of Punjab and Mizoram.

(b) Land with dissected topography, South Rajasthan, Vindhya plateau and Uttar Pradesh.

(c) Tribal part of Madhya Pradesh, Himalayan slopes, West and South Rajasthan and Land with the uneven topography.

(d) Himalayan slopes, Narmada Valley, West Rajasthan and South India.

Answer:

(c) Tribal part of Madhya Pradesh, Himalayan slopes, West and South Rajasthan and Land with the uneven topography.

Question 5. States of India having urbanization between 41% to 60%.

(a) Chandigarh, Daman and Diu, Gujarat and Uttar Pradesh.

(b) Maharashtra, Kerala, Gujarat and Mizoram.

(c) Jharkhand, Karnataka, Maharashtra and Goa.

(d) Andhra Pradesh, West Bengal and Uttarakhand, Assam.

Answer: (b) Maharashtra, Kerala, Gujarat, Mizoram.

Question 1. Match the columns:

Column ‘A’Column ‘B’
(1)Most urbanised state in India(a)Sao Paulo
(2)Most urbanised state in Brazil(b)Goa
(3)Least urbanised state in India(c)Mato Grosso
(4)Least urbanised(d)Himachal Pradesh
state in Brazil(e)Delhi
(f)Para

Answer:

1 – b

2 – a

3 – d

4 – f

Are the sentences right or wrong?

Question 1. India does not have a great tradition of urbanisation.

Answer: Wrong.

Question 2. The earlier settlements in Brazil were formed by the settlers from America.

Answer: Wrong.

Question 3. North-East Highlands of Brazil suffer from extreme drought.

Answer: Right.

Question 4. The growth of urbanisation in India has been very fast, reaching 86% in 2011.

Answer: Wrong.

Question 5. In underdeveloped countries, the rate of urbanisation is low.

Answer: Right.

Give geographical reasons:

Question 1. Sao Paulo area has nucleated settlements.

Answer:

(i) Sao Paulo is situated in South East coast of Brazil.

(ii) The region has a good water supply.

(iii) It an extensive area under rich fertile soil which is ideal for growing coffee.

(iv) It has a large supply of natural minerals, such as iron ore.

(v) It also has a steady energy supply.

(vi) This region has a good transport system too.

So, Sao Paulo area has nucleated settlements.

Question 2. The Brazilian government is promoting ‘Go West’ policy.

Answer:

(i) Brazil is one of the few developing countries which is highly urbanised.

(ii) But urbanisation in Brazil is confined to South and South East.

(iii) For e.g. States like Sao Paulo, Goias, Minas Gerais, Rio De Janeiro have very high urban population.

(iv) Western Brazil continues to remain least urbanised, which is creating regional imbalance.

(v) In order to reduce regional imbalance, the Brazil Government is promoting ‘Go-West Policy’.

You May Like –

Read This Also

Leave a Comment