Class 10th Geography Chapter 9 Tourism, Transport and Communication Exercises

 Chapter 9 Tourism, Transport and Communication

We offer free Maharashtra Board Class 10th Geography Chapter 9 Tourism, Transport and Communication Exercises or questions answers in Pdf format. Our expert team have gone through this chapter and prepared Notes for the students who are facing difficulties in summarizing of this chapter. We assure you that you can score more marks by using our Pdf files. Let us tell you that all the questions answers in concern with this chapter are prepared by our expert teachers team. Here you will find three Pdf files, among them first Pdf files consists of Textbook Questions Answers whereas in second Pdf files you will get the additional extra questions for practices. In the third and last Pdf files, you will get full exercise of this chapter.

You need not worry about the Digest/ Guide because after using our Pdf solutions you will never find need of them. You will get all the Pdf files at the end of this post, so we would like to request you to read full article.

Board Class Chapter
Maharashtra state Board Class 10Chapter 9 Tourism, Transport and Communication

Class 10th Geography Chapter 9 Tourism, Transport and Communication Exercises or questions answers in Pdf format:

Here is what you all are waiting for. Teachers, parents and student, now you will find below the Solutions of Class 10th Geography Chapter 9 Tourism, Transport and Communication Exercises or questions answersFrom the subject English of Maharashtra State Board.

Below you can see the Pdf files which can be downloaded but before proceeding, please follow our guidelines given below.

How to download PDF file ?

  • First method: Below you will see the preview of the solutions where at the right top corner you will find the pop-up window. You have to click on that window.
  • Second method: Below outline, you will see the download button where you need to click.

Download our PDF files ↴

Chapter NamePdf Solutions
Chapter 9 Tourism, Transport and Communication
( Text book ) Exercise
Download Now
Chapter 8 Economy and Occupations
(Additional Extra) Exercise
Download Now
Chapter 9 Tourism, Transport and Communication
(Entire) Exercise
Download Now

Class 10th Geography Chapter 9 Tourism, Transport and Communication: Notes

As we go through the entire Class 10th Geography Chapter 9 Tourism, Transport and Communication Exercises or questions answers, we can see there are so many questions asked meanwhile and students are expected to answers them. Some students may face some problem while answering it , but we promise you that after reviewing our answer, you will gain the confidence to answers such questions. Our expert team teacher have divided the solutions into several parts,which will help you to understand this chapter better. Have a look at the following parts:

  • Chapter 9 Tourism, Transport and Communication (Extent Intext Questions and Answers)
  • Chapter 9 Tourism, Transport and Communication (Colours of both)
  • Chapter 9 Tourism, Transport and Communication (Additional Questions)
  • Chapter 9 Tourism, Transport and Communication (Use your brain power)
  • Chapter 9 Tourism, Transport and Communication (Try this)
  • Chapter 9 Tourism, Transport and Communication (Think about it)

Class 10th Geography Chapter 9 Tourism, Transport and Communication Exercises or questions answers: Question Bank

All those students who are preparing for the final exam and want to score more marks on board can refer to our question bank, among them are some questions may ask you in your final examination.

Beneath, in our Pdf documents, you get the Class 10th Geography Chapter 9 Tourism, Transport and Communication Exercises or questions answers, however our expert crew have faith in the query bank that allows you to help the students to get more marks.
Our expert team of teachers has prepared the best solutions to these questions. All the answers to these questions are given in our PDF file, which is given below. You can download it for your later study. In Our Pdf file of solutions of the Chapter 9 Tourism, Transport and Communication, you will find the solutions of Important Question bank given below.

We hope that this question bank will help you a little for your exam preparation.

Question Bank

Choose the correct option and rewrite the statements:

Question 1. The new capital city of Brazil is ______.

(a) Rio de Janeiro

(b) Sao Paulo

(c) Manaus

(d) Brasilia

Answer: (d) Brasilia

Question 2. A city that attracts a lot of tourists is _______.

(a) Rio de Janeiro

(b) Brasilia

(c) Manaus

(d) Ponta de Seixas

Answer: (a) Rio de Janeiro

Question 3. The proportion of the Indian population engaged in tourism is proportionately _____ Brazil.

(a) lower than

(b) higher than

(c) equal to

(d) extremely lesser than

Answer: (b) higher than

Question 4. The football stadium at ______ is quite well known

(a) Rio de Janeiro

(b) Manaus

(c) Sao Paulo

(d) Boa Vista

Answer: (b) Manaus

Question 5. The most common method of transportation in Brazil is ____.

(a) railways

(b) waterways

(c) roadways

(d) airways

Answer: (c) roadways

Question 6. The density of road network in Brazil is concentrated in the ____ part of the country.

(a) southern

(b) northern

(c) western

(d) eastern

Answer: (d) eastern

Question 7. The forested lands of the Amazon River basin and the ______ lands have limited the development of roadways in this part of Brazil.

(a) drought-prone

(b) fertile

(c) swampy

(d) semi-arid

Answer: (c) swampy

Question 8. Waterways have been developed on a commercial basis in the _____ river.

(a) Amazon

(b) Uruguay

(c) Purus

(d) Aragua

Answer: (a) Amazon

Question 9. Boats ply from _____ in Peru to the mouth of the river Amazon.

(a) Lima

(b) Cusco

(c) Equitos

(d) Nazca

Answer: (c) Equitos

Question 10. Apart from R. Amazon, another important river for waterways is the ____ Parana river.

(a) south-flowing

(b) north-flowing

(c) east-flowing

(d) west-flowing

Answer: (a) south-flowing

Question 11. The contribution of ______ is less in the transportation system of Brazil.

(a) railways

(b) roadways

(c) waterways

(d) airways

Answer: (d) airways

Question 12. Railway network is dense in the ______ of India.

(a) hilly states

(b) north-eastern states

(c) central parts of India

(d) north indian plains

Answer: (b) north-eastern states

Question 13. Approximately, 95% of foreign trade moves through ______ routes, in India.

(a) road

(b) rail

(c) air

(d) ocean

Answer: (d) ocean

Question 14. The westernmost extreme point on mainland Brazil is ______.

(a) Rio Grande

(b) Rio de Janeiro

(c) Nascente do Rio Moa

(d) Ponta do Seixas

Answer: (c) Nascente do Rio Moa

Question 15. The easternmost extreme point on mainland Brazil is ______

(a) Rio Grande

(b) Sao Paulo

(c) Ponta do Seixas

(d) Nascente do Rio Moa

Answer: (c) Ponta do Seixas

Question 16. Brazil has ______ time zones.

(a) 3

(b) 4

(c) 5

(d) 6

Answer: (b) 4

Question 17. (BRT) Brazil time is _____ hours behind GMT.

(a) three

(b) four

(c) five

(d) six

Answer: (a) three

Question 18. Today, more than 45% of the Brazilian population has access to the ______.

(a) mobile services

(b) television broadcasting

(c) radio broadcasting

(d) internet

Answer: (d) internet

Question 19. The telecommunication infrastructure is fairly modern, particularly in ____ Brazil.

(a) north

(b) north-west

(c) north-east

(d) central-south

Answer: (d) central-south

Question 20. ______ services in Brazil are well-developed and efficient.

(a) Air

(b) Railway

(c) Helicopter

(d) Telecommunication

Answer: (d) Telecommunication

Question 21. With regard to telecommunication infrastructure, the north and ______ are drastically less developed.

(a) south

(b) south-west

(c) north-west

(d) central-south

Answer: (c) north-west

Question 22. Over recent years, _______ have led to the rapid expansion of telecommunication services in Brazil.

(a) landline phones

(b) radio broadcasting

(c) television broadcasting

(d) mobile telephones

Answer: (d) mobile telephones

Question 23. India has ______ standard time zone/s.

(a) one

(b) two

(c) three

(d) four

Answer: (a) one

Question 24. The difference between the two extreme most points in India is about _____.

(a) 120 minutes

(b) 210 minutes

(c) 168 minutes

(d) 186 minutes

Answer: (a) 120 minutes

Question 25. The difference between the two extreme most points of Brazil is _______.

(a) 186 minutes

(b) 168 minutes

(c) 120 minutes

(d) 200 minutes

Answer: (b) 168 minutes

Question 26. The 82°30’E longitude is the Indian Standard Time longitude which passes though ________.

(a) Allahabad

(b) Ahmedabad

(c) Hyderabad

(d) Muzzaffarabad

Answer: (a) Allahabad

Question 27. India is one of the largest users of _______ and internet.

(a) landlines phones

(b) television

(c) radio

(d) smartphones

Answer: (d) smartphones

Question 28. About 85% of passenger and 70% of freight traffic are carried by every year in India.

(a) roadways

(b) railways

(c) waterways

(d) airways

Answer: (a) roadways

Question 29. ______is the official time of Brazil.

(a) GMT-01

(b) GMT-04

(c) GMT-03

(d) GMT-02

Answer: (c) GMT-03

Question 30. The prominent highway of Brazil is ________.

(a) Trans Belem Highway

(b) Trans Rio Grande Highway

(c) Trans Amazonian Highway

(d) Trans Brasilia Highway

Answer: (c) Trans Amazonian Highway

You May Like –

Read This Also

Leave a Comment